Onze andere dieren

Ons huis en tuin vanuit de lucht, foto gemaakt door Breman.net. Lees verder welke dieren, al dan niet tijdelijk, nog meer op ons erf wonen.

Kippen

Al gauw nadat we in 2001 naar Uitwellingerga verhuisd zijn, heeft Eelke een kippenhok getimmerd. We kregen een koppeltje Drentse Hoenders en genieten sindsdien van het gescharrel en lekkere verse eitjes. Zo af en toe wordt een kip broeds en hebben we kuikentjes. Tot 2007, arme Jopie heeft 4 weken op haar eieren gezeten, maar ze bleken onbevrucht te zijn. Eind 2007 hebben we een nieuwe haan gekregen, deze heeft zijn werk goed gedaan, in de zomer van 2008 waren er weer kuikentjes. Juni 2009: er zijn 4 kuikens uitgebroed. Na drie weken zijn ze voor het eerst naar buiten op ontdekkingsreis door de tuin. We hebben geluk: er zitten 3 kipjes bij. Zo blijft de ei-productie op peil. Voorjaar 2010: onze legbatterij doet het goed, gemiddeld zijn er 4 eieren per dag. 16 juli: er zijn 3 kuikentjes uitgekomen. Volgens de statistieken is de helft +1 een haantje, wederom zijn wij de uitzondering die de regel bevestigt: maar 1 van de 3 is een haan! 15 augustus zijn er 5 kuikens uitgekomen en wat denk je : 3 kipjes !

2011: Jopie, de enig overgebleven kip van ons eerste koppeltje is op 10-jarige leeftijd overleden.

Op 2 juli zijn er 5 kuikens uitgekomen en statistisch gezien bijna onmogelijk : het zijn 5 kippen ! Beide kleurslagen zitten er bij.In september zijn er nog 4 kuikens uitgekomen, waaronder een goudkleurig kipje bij en slechts 1 haantje ! We gaan de winter in met 16 kippen en 2 hanen.

2012: het 2e haantje is er nog steeds, we hebben een kip verloren aan een hongerige buizerd, ze is brutaal vlakbij huis van het terras geplukt. Dit jaar 2 broedse kippen gehad: 8 kuikens waarvan 4 haantjes, we hebben er 3 geslacht en gaan de winter in met 18 kippen en 3 hanen in totaal.         2013: de hanen gingen elkaar te lijf, dus de oude en de onderdanigste van de jonge geslacht.      2014: 2 broedse kippen, ze hebben elk 2 eieren uitgebroed, waaronder weer 1 goudkleurig kuikentje. 2015: Dit jaar geen broedse kippen. Onze twee oudjes: Frau Flick en de Blinde, zijn op natuurlijke wijze overleden, ze zijn een jaar of 10 geworden. De haan heeft nu nog 13 kippen over.

2017: meneer de Haan en 2 kippen zijn overleden, 2 broedse kippen maar geen kuikens...          2020: nog 3 kippen over, het zijn inmiddels oudjes, ze leggen af en toe een nog eitje

2021: we hebben een nieuw koppeltje zilverpel Friese hoenders: 4 kippen en een haan

2022: een van de Friezen is broeds geweest, ze heeft op 4 eieren gezeten, het resultaat is 1 kuiken, gelukkig blijkt het een kipje te zijn

2023: wederom 1 broedse kip, 9 mei zijn 4 kuikens uitgekomen: het zijn 2 haantjes en 2 kipjes. 25 juni is de laatste Drent vredig ingeslapen.

Eind juni werd er nog een kip broeds, 4 eieren eronder gelegd, 14 juli is er 1 kuiken uitgekomen, de andere 3 bleken niet bevrucht te zijn.  De andere kuikens zijn nu 10 weken oud, de samensmelting gaat goed, papa Haan gedoogt zijn 2 zonen en laat ze rustig zand badderen.

Bijen

In het voorjaar van 2008 heeft Eelke een cursus voor imker gevolgd en staan er 2 bijenkasten op ons erf. Beide volken hebben de winter overleefd en zijn ze al weer druk bezig met stuifmeel verzamelen. Nu is het tijd om nieuwe kasten klaar te maken zodat er in de oude kast ruimte komt voor een nieuwe koningin.

1 mei 2009: we zijn te laat! De koningin heeft besloten om niet op een nieuwe kast te wachten en is zelf aan het zwermen gegaan, de lucht was zwart van de bijen die met haar meevlogen. Boven in de top van een lijsterbes kwamen ze tot rust. Met hulp van een ervaren imker is het gelukt de top uit de boom te zagen, de zwerm op te vangen en in een schone kast te plaatsen.

2010: ondanks dat we dit jaar weinig tijd voor de bijen hadden heeft Eelke 10 kilo honing kunnen oogsten. 2011: eind van het jaar zijn de bijen verhuisd naar een imker die zijn volken in de winter verloren heeft.

Passanten

2011: Dit voorjaar hebben 5 uilskuikens en hun moeder een aantal maanden in onze tuin gebivakkeerd. Het was geweldig om hun vlieg– en jachtlessen avond aan avond te kunnen volgen. We waren zo aan het nachtelijk gepiep gewend, dat we wakker lagen als ze er een avond niet waren.

Ook erg leuk was het om te zien dat ze op een gegeven moment ‘s avonds tegen de schemering op het grasveld met elkaar aan het spelen waren !

2015: Eenden zijn er altijd wel op ons erf, maar deze dame had wel een heel aparte nestplek uitgezocht. Gelukkig vond ze het zelf ook geen erg goeie keuze en was ze al snel weer vertrokken.

De hele zomer hebben we een jonge buizerd in de tuin gehad, hij (of zij?) heeft het weiland mooi vrij van muizen gehouden.

Ook in 2016 is de buizerd weer present

‘s Winters zorgen we voor vogelvoer en genieten van alle activiteit in de tuin

2022 een grote verrassing kwam uit het struikgewas tevoorschijn: een familie speelse bunzingen! Deze beestjes eten vooral veel ongedierte zoals slakken, dus ze zijn hier van harte welkom op het erf  (in tegenstelling tot de kolonie kraaien die het fruit uit de bomen roven...)

Schapen

Om het gras kort te houden lopen er zo nu en dan schapen in ons weiland. In 2006 kwamen de Drentse Heideschapen van de Hondenschool logeren, de 5 ooien waren allemaal drachtig en hebben hier elk een lammetje geworpen. In 2007 zijn ze nog een paar maanden bij ons geweest. In 2008 hebben we in de zomer 2 ooien met 3 lammetjes te logeren gehad.  In 2009 zijn er 2 schapen met lammetjes gebracht, gezellig om weer beesten in het land te hebben. Een van de ooien is zo mak, als je haar aait kwispelt ze met haar staart!  Half augustus zijn de schapen weer opgehaald.

 

 

Terug naar boven