Actief met je hond

Cursussen op de hondenschool

Puppy-cursus: pups zijn vanaf 8 weken oud welkom op de hondenschool, zowel voor pup als eigenaar erg leuk en leerzaam. Je steekt er veel op over de opvoeding en socialisatie van je pup. Het is aan te raden daarna verder te gaan met een vervolg cursus, bijvoorbeeld Jonge Hond, Gehoorzaamheid, Life Skills, je leert er veel over hondengedrag en hoe je jouw hond moet ’lezen’.

Daarna kun je naar behoefte nog diverse cursussen doen.  Hondenscholen hebben cursussen in onderstaande sporten, speuren, dectectie, schapendrijven, Doggydance’ of ´Ringtraining'. Ook zijn er verenigingen voor hardlopen met je hond: 'Canicross'.

Behendigheid, flyball, frisbee

Uit ervaring kan ik zeggen dat het geweldig is om met je hond aan honden-sport te doen. Je krijgt een hele goede band met je hond, je bent lekker buiten bezig en spelenderwijs wordt je hond er heel gehoorzaam van.

 

Om blessures te voorkomen kun je het beste sporten via een gerenommeerde hondenschool. Net als bij mensen moet bij de honden de training geleidelijk opgebouwd worden en zijn een warming-up en cooling-down belangrijk.

 

Flyball is al vrij jong te beoefenen, voor Behendigheid en Frisbee moet de hond volgroeid zijn. Bij Frisbee is het bovendien belangrijk dat je zelf goed leert werpen! Alle sporten zijn in wedstrijdvorm te beoefenen.

Speuren, jachttraining, detectie, hersenwerk, snuffelen

Honden beschikken over een goeie neus en een groot aantal rassen heeft een goed jachtinstinct. Om van deze eigenschappen gebruik te maken is het leuk om de hond te leren speuren of een jachttraining te volgen. De NVSW heeft een aparte Jachtcommissie om de jachtkwaliteiten van de Stabij te stimuleren en behouden. Jaarlijks wordt door de KNJV (Kon. Ned. Jagers-vereniging) een speciale jachtproef voor de Drentse Patrijs, Stabij– en Wetterhounen gehouden.  

 

De Stabij beschikt over een fantastische neus, deze wordt optimaal gebruikt bij detectie-werk. Hierbij leert de hond naar een specifieke geur te zoeken zoals bijvoorbeeld tabak, koffie, anijs of kruidnagel. Je kunt Detectie het beste vergelijken met wat drugshonden doen op een vliegveld. De hond leert vervolgens de geur te verwijzen om aan te geven dat hij de geur gevonden heeft. Als de hond hier bedreven in is worden de zoekopdrachten steeds moeilijker. Lees hier meer

 

Bij Hersenwerk gaat jouw hond op zoek naar iets lekkers of een speeltje in diverse materialen. Dat klinkt als een leuk spelletje maar het is zoveel meer! Hersenwerk gaat over samenwerken en verbinden tussen hond en mens. Hersenwerk geeft inzicht in gedrag, karakter en het hondenlijf. Het is een middel wat je kunt inzetten bij de opvoeding van je hond.  En het is heel erg geschikt wanneer je hond door omstandigheden (ouderdom, blessure, te warm weer...) geen lichamelijke inspanning kan of mag leveren. Het ondersteunt bij ontspanning, opbouwen van concentratie, het krijgen van zelfvertrouwen en nog veel meer. Hersenwerk is zoveel meer dan een spelletje.

 

Nog een mogelijkheid om de hondenneus ontspannen aan het werk te zetten is de Snuffeltuin. Particulieren zetten belangeloos een deel van hun tuin beschikbaar voor bezoek. De tuinen zijn volledig omheind, er zijn allerlei planten, struiken en objecten aanwezig voor verrijking. Er mag 1 hond met begeleider tegelijk in waardoor je hond zonder afleiding en prikkels van buitenaf geheel ontspannen op ontdekkingstocht kan gaan. Ook super geschikt voor honden met een rugzakje, oudere of revaliderende honden en als onderdeel van de socialisatie van jonge honden. Wij waren onlangs met Baukje te gast bij Thirza van Sneupen bij Willem, het was een prachtige ervaring! Kijk voor meer foto's en een verslag van het bezoek onderaan de pagina van Baukje.

 

Body-Awareness

Dit is een soort fitness voor honden. Hierbij doen honden oefeningen op speciale hulpmiddelen. De oefeningen verbeteren de balans en de coördinatie , trainen de spieren en verhogen het zelfvertrouwen. De hond kiest zelf om de stappen naar de hulpmiddelen te zetten, de training verloopt dus zonder dwang. De hond denkt zelf na en besluit hoe ver hij wil gaan. Als hij niet meer wil, dan stopt hij. Support geven door te verleiden met een brokje, met woorden of met lichaamstaal, dat is alles wat de eigenaar doet.

Het effect van Body-Awareness is dat de hond, al doende, verder komt in zijn lichamelijke, maar ook geestelijke ontwikkeling. Goed bewegen geeft niet alleen versterkte spieren, maar ook zelfvertrouwen. De hond gaat beter in zijn vel zitten. Let op dat je deze training volgt bij een goed geschoolde instructeur!

 

Terug naar boven

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb