Detectie

Bij Detectie leert de hond naar een specifieke geur te zoeken zoals bijvoorbeeld tabak, koffie, anijs of kruidnagel. Je kunt Detectie het beste vergelijken met wat drugshonden doen op een vliegveld. Het is geen apporteren, maar de hond leert te verwijzen waar de geur te vinden is. Daarna is het aan de begeleider om het gevonden voorwerp op te ruimen.

In Detectie zijn verschillende Niveaus (certificaten) te behalen. Fimke heeft eerst geleerd wat haar geur is: wiet. Toen ze dit goed kon aanwijzen werden de zoekopdrachten steeds moeilijker. Ze moest in een Detectie-wand, koffers, tassen maar ook buiten en bijvoorbeeld in een auto en loods zoeken, goed voor Niveau 1. 

Daarna mochten we zoeken op locatie, bij een opslagbedrijf dat handelt in drainage artikelen en haalt ze Niveau 2.

Tuincentra zijn fantastische plekken om te oefenen, met veel verleidingsgeuren. Als Fimke 'aan het werk' is is ze helemaal geconcentreerd met haar taak bezig. Zelfs tussen de lekker ruikende hondensnacks blijft ze alleen op wiet reageren. Ook werd er af en toe een andere geur verstopt, maar dan kijkt Fimke me aan alsof ze wil zeggen: hoezo moet ik zoeken, er ligt hier echt geen wiet.

Fimke is geslaagd voor Niveau 3 en 4.

Het hoogste niveau houdt in dat we samen zes verschillende ruimtes moesten onderzoeken in maximaal 5 minuten per keer zonder vooraf te weten of er uberhaupt zakjes verstopt lagen, en zo ja, hoeveel het er waren. Ik kan er volledig op vertrouwen dat Fimke het goed aangeeft.

Detectie is lichamelijk gezien niet belastend voor de hond, wat het een geschikte training maakt voor alle honden, ook de oudere hond of met een handicap. De training kan helpen een hond meer zelfvertrouwen te laten krijgen. Ook “zelfstandige” honden vinden deze training vaak erg leuk, omdat ze er goed hun eigen initiatief in kwijt kunnen. En het kost niet zoveel tijd, het gebruiken van de neus is zo intensief dat je hond na 20 tot 30 minuten wel uitgesnuffeld is en voldaan moe. Het is geweldig om op deze manier te trainen met het fantastische reukvermogen van de Stabijhoun.

 

Op de hondenschool zijn we uitgeleerd, we hebben nu thuis een paar zakjes. Om het te onderhouden oefenen we zo nu en dan op het station, bij de Karwei, Ranzijn of thuis met een rijtje dozen. Industrie- en opslagterreinen zijn ook prachtige plekken om te zoeken. Als we een poosje niet geoefend hebben moet Fimke er altijd even inkomen, maar het duurt nooit lang en dan gaat de 'zoekmodus' aan en speurt ze alle verstopte zakjes feilloos op.

We zijn met glans geslaagd voor Niveau 6. Tot onze grote verrassing kregen we bloemen en een mooie beker van de hondenschool omdat Fimke de allereerste cursist is die dit niveau bereikt heeft.

 

 

 

Terug naar boven